САЩ продават противотанкови комплекси на Украйна

Правителството на Тръмп одобри сделката за $47 млн.
2 мар 2018 14:45, Елка Василева
99
САЩ продават противотанкови комплекси на Украйна
Снимка: архив, Reuters

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп даде одобрението си да бъдат продадени на Украйна противотанкови ракетни комплекси "Джевлин", предадоха агенциите, като се позоваха на Пентагона.

Цената на възможната продажба ще възлезе на 47 милиона долара.

"Системата "Джевлин" ще помогне на Украйна при изграждането на нейния дългосрочен отбранителен капацитет да защитава суверенитета и териториалната си цялост и така да задоволи изискванията на своята национална сигурност", заяви министерството на отбраната на САЩ.

Още по темата

То допълва, че предложената продажба няма да промени военното равновесие в региона.

Този ход е сериозна ескалация по отношение на така наречената "смъртоносна" военна помощ (както наричат този тип военна помощ в САЩ) за Украйна.

Държавният департамент на САЩ - органът, от който зависи разрешаването на подобни продажби, е уведомил Конгреса, че възнамерява да одобри продажбата. Сега Конгресът разполага със срок от 30 дни да я блокира, но не се очаква да го направи. Конгресмени и от двете партии отдавна лобират пред правителството да осигури тези оръжия.

Решението беше оповестено същия ден, в който руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е разработила нови ядрени оръжия, за които твърди, че не могат да бъдат прехванати от никой враг.

В уведомлението си до Конгреса Държавният департамент посочва, че възнамерява да продаде общо 37 комплекса с 210 ракети "Джевлин" американско производство. Ракетите ще дойдат от съществуващите запаси на армията на САЩ. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УКРАЙНА Е РУСИЯ; ДРУГОТО Е КРАВАРСКА ВОНЯ
79
1
 
3
 
! Отговори
eddim преди 6 години
Всъщност според експертите проблема на Украйна с противотанковите средства е друг. Бойните действия се водят в зони, в които украинската армия се приема като агресор сред местното население. То е силно проруско и съдейства с охота на сепаратистите. Така когато се появи украински разчет с противотанкови средства "опълченците" вече знаят за него и за разположението му. Така с унищожаването му се заемат специална група. За това в населените пунктове разчетите имат малки шансове.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна?Няма такава държава
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМА ДРУГ ПЪТ .СЕЗИРАХ ВСИЧКИ РУСКИ РАМБОБЦИ
76
1
 
2
 
! Отговори
Вова П преди 6 години
До Анонимен86нали се разбрахме да говорим за 2020? айде без импровизации петък вечер, че другата седмица ше ми работиш ангария
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА НЯМА ДА ГИ СПАСИ ;ДО КРАЯ НА 2018 УКРАИНСКАТА ССР ЩЕ ВЛЕЗЕ В СЪСТАВА НА НОВИЯ СССР
74
1
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
а мислите ли че американците са си препрограмирали ракетите, насочени да паднат връз габровница и граф игнатиево? а мислите ли че руснаците, ако пак обърнеме лопатата ще препрограмират техните? мислете за независими водоизточници и алтернативни методи за добив на електроенергия. и си купете 2 кашона инстантни спагети.
73
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
минавам само да ви видя и да ви дам храна за размисъл : първо, ако в норад постъпи "birds in air confirmed" Или квото казват сега, първо ще излети ответен удар и след това противоракетна отбрана. така че за кацапите ще е "тiкаi iз города. тобi пiзда" . второ. требва да ви вълнува що сащ продават, а ние - не. трето, никой на никого няма да спира крана, щото неохим и рафинерията са руски де факто. айде, продължавайте с партенките
72
4
 
2
 
! Отговори
Сводник преди 6 години
Не че е по темата но ето ценораспис от предимесец пълна програма Една рускиня на 19 г върви за 80 лева на час към 1600 рубли или 400 гривни сандиране на задния двор влиза в цената
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81 Впрочем ти стъпвал ли си някога в публичен дом , къде са тези цени от 20евро
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81 А рускините да не би да са по различни
69
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така , бой по руските манерки
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЩ Е ТАКЪВ.. А НА ПКК, ЙПГ КОЛКО ОРЪЖИЕ ПОДАРИХА ГОСПОД ЗНАЕ.. НО НОМЕРЪТ ИМ НЯМА ДА МИНЕ..
67
2
 
8
 
! Отговори
**** преди 6 години
Хора гласете си дебели дрехи,тъй като може и на нас да ни завъртят крана,че посред зима ще видим кон боб ядели,с наща простотия дето не си гледаме интереса,а угаждаме на краварите,всички управници които са били на власт,заслужават да бъдат обесени и избити като кучета за геноцида който провеждат на народа.
66
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не им продаваите орьжие а газ че ще замрьзнат акьльт им до там ги докара
65
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Това вече е проблем!Предвид тоталната корупция и морално разложение в украинската армия,доста от тия ракети ще бъдат продадени на черно.Ако идат при опълченците не е фатално,обаче ако руската или украинска мафия се докопа...Впрочем американците са наясно с тоя проблем и предвиждат оръжието да се съхранява далече от бойните линии и под тяхна охрана.Щото си знаят хората,ха-ха!
64
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 70ЕкспертеДа спътника засича АУГ но как реално става това? Спътника просто снима всичко подред след 20 мин като заобиколи земята излиза на свръзка(директна видимост) и предава всичко заснето на земятаТам вече мощни компютри правят анализПримерно след 10 мин(вече станаха 30 мин от заснемането) информацията се доставя на ОПЕРАТОР който прави вече "Човешки Анализ" и след това се доставя на Командването - ето где е АУГА АУГ е на 20-40 км от тамМоже дори зад хоризонта(40км) да мине
63
2
 
9
 
! Отговори
редактор преди 6 години
не са ли нагли американците украинците ще замръзнат ,а те им ПРОДАВАТ оръжие поне един танкер газ да бяха им продали по скъпичко щее но няма да мръзнат
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинка обеща да купи и на България 7-8 от тези оръжия, била приготвила доста повече $ за ЧЕН но в последният момент и дали отстъпка 50% и и останали излишни пари ...
61
1
 
10
 
! Отговори
"-" преди 6 години
САЩ продават противотанкови комплекси на Украйна--------Е, няма лошо, бе!Половината от ПТРК "Джевлин" ще отидат при ДНР и ЛНР.Няма да е за пръв път!Ей го на, част от американските противоартилерийски комплекси вече са на служба у републиките, плюс снайперските пушки на американците и европейците.Е, па бизнес - нищо лично!-)))))))